3/28/12

I'm back. Hell yeah!



hye kawan-kawan! i'm back you know!! haha
tak idea lagi nak buat entry pasal apa.

Terkial-kial nak taip.
taip padam taip padam. itu jek kerja nya. :)

alhamdulillah, aku dah selesai dah final exam untuk semester ini.

Tinggal satu semester jek lagi sebelum aku praktikal dan graduate as diploma student.
Harap-harap lepas ni semua berjalan dengan lancar.

Cuti semester pun tak lama, dalam sebulan lebih jek..Apa lagi kerja yang boleh buat.

Hibernate la lepas ni. Jangan terkejut berat badan aku naik bila semester baru. haha :)



itu jek la buat masa ni. merepek jek yang aku tahu. Nak bagi otak ni berehat.
Jumpa lagi. Bye! :)




3/21/12

Wordless Wednesday #14



nota kaki : Haraf maaf, buat masa sekarang SoL dalam mood exam. so, tak sempat nak update new entry. Insyallah, awal april SoL akan kembali ke tanah air. Poyo~ bye! :)

3/7/12

Review Blog : Kisah Sang Puteri


Hye peeps ! Ok la hari ni sambung balik review blog pemenang Fast Giveaway SoL & Amar. Blog bertuah seterusnya adalah budak kaca mata dari jitra, kedah. Kita kenal-kenal ownernya dulu yek. Nama glamour dia aten nabila berasal jitra, Kedah. Itu jek yang aku tahu,. :)

Sekali imbas, blog aten ni memang simple. Blog pun tak ada la sarat dengan widget yang tak diperlukan. Ringan dan tak ambil masa lama untuk loading. Idea bagus letak gambar-gambar di sidebar tu sebab tak nampak la ruang kosong. Dah macam Eric Leong, Casa Impian pulak nak cakap pasal ruang ni. :)

Tapi kalau boleh, sidebar dengan post entry kena sama rata. Entry dah habis tapi terpaksa nak scroll ke bawah lagi, sebab nak tengok ada apa dkt bawah tu haa. :]

Aku suka tengok love-love jatuh macam salji tu. Nice one! Jom terjah blog dia, http://arnabcutez94.blogspot.com/ . Url pun dah arnab cute, sama dengan blog dia. :)

Ok la, itu jek kot yang aku nampak. Maaf la kalau tak puas hati kalau aku review yang bukan-bukan eh. :)

Lirik Lagu : Kosong (Najwa Latif)



Kosong - Najwa Latif

Kau melihat diriku
Seperti sesuatu
Yang mencabar dirimu
Akal dan mindamu
Kau mendustaiku
Kau bilang mereka tak tahu
Siapa diriku
Sedangkan kau juga begitu...

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa...

Kosong...kosong...

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku...

Kosong...kosong...

Kini aku bangkit
Membuktikan yang ku tak sakit
Dengan segala perit yang kau berikan
Kini aku pantas berjalan
Bergerak ke hadapan
Dan akan ku buktikan
Siapa diriku yang sebenar....
Ooo..ooo...

Kosong...kosong...

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa..

Kosong .. kosong ..

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku...

Kosong...kosong...

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa...

Kosong...kosong...

Download : [MF] Najwa Latiff

Wordless Wednesday #12

3/6/12

Segmen : Blog Reviewing by Haruno Hana

Link

Hye peeps ! hari ni aku telah ditag oleh Alynn Nyzaa, untuk memeriahkan lagi segmen. So, aku pun join. Tak rugi pun kalau kita join kan? Klik banner diatas kalau berminat. :)

randomly tag :

http://kayjueblog.blogspot.com/
http://bizkowtlermaow.blogspot.com/

dateline : 5 Mac - 19 Mac

Apa Tu Air Katira Ek ?

Semalam tempat aku ada buka pasar malam. Disebabkan kebosanan di waktu petang ni Rupa-rupanya ramai yang tak tau pasal air katira ini. Teringat kawan waktu belajar 2 tahun lepas, dia orang KL. Aku pun tak tahu yang air katira ni famous dkt area selatan jek. Dia pelik bila nampak air katira ni warna hijau. Itu 2 tahun lepas, mungkin sekarang dah terkenal sampai utagha agaknya. :)



Air katira ni biasanya terkenal bila bulan Ramadhan jek. Memang berlambak dkt bazaar ramadhan. Tapi di sebabkan ke-famous-an tu, selain bulan Ramadhan pun ada jual dekat pasar malam.

Cerita balik pasal kawan KL aku tu, lepas dia minum sekali. Memang nak berkali-kali lepas tu. Sebulan puasa, sebulan la air katira jek. Aku yang orang Johor pun dah naik muak minum hari-hari :) See! hebat tak penangan air katira ni.. hahaha

Tapi nak buat air katira ni bukan koje sonang! Leceh sikit nak buatnya sebab banyak guna bahan yang tak ada dalam air lain. Itu yang membuatkan special nya air katira ni. :)

Meh aku bagitahu sikit apa bahan nya biji selasih, katira, kembang semangkuk. Haaa, cepat tanya mak hang semua apa ketiga-tiga bahan tu. :) Itu bahan aslinya tapi peniaga sekarang dah edvance da, macam-macam benda diletaknya dalam air katira tu.

Siapa pernah minum? :)

3/5/12

Review Blog : bila si pendek berblogging



Hye peeps ! ok la, sebelum ni aku ada buat Giveaway dan seperti yang telah dijanjikan. Aku akan review blog pemenang tersebut. Jom terjah one by one.

First time aku buka blog ni, memang tak dinafikan blog paling ringan dan tak ambil masa lama untuk loading. Seperti yang dikatakan sendiri owner blog, blog ni memang simple-miple. Aku suka bila tengok blog yang simple dan tak banyak widget yang merepek.

Kalau tak silap, blog ni menggunakan blogskin. Salah satu, warna kegemaran dia mesti purple. Betul tak ?:) Sebenarnya aku tak berminat sangat kalau blog yang ada lagu ni, tapi aku suka blog ni sebab setiap kali aku buka. Lagu nya tak automatic play. Blogger ni layan Kpop jugak sebenarnya. :)

Ini url blog dia, http://budakpendekberblogging.blogspot.com/ . Jom ramai-ramai follow blog ni. :) That's all for today. Thank you!

nota kaki : Blog seterusnya yang akan di-review arnabCute. Tunggu~






Segmen : Tambah Follower Sampai Pening



http://kesahhyayadengansidia.blogspot.com/2012/03/segmen-tambah-follower-sampai-pening.html

Hye peeps! hari ni baru aku dapat nak online, sambil-sambil check blog, aku telah di-invite oleh owner punya segmen untuk join segmen dia. So, aku pun join jugak sebab tak ada idea nak post apa lagi. :)

jom join ramai-ramai. Klik banner kalau nak join. :)

dateline : 18 Mac 2012

3/3/12

Keputusan Fast Giveaway SoL & Amar



hye peeps ! hari ni 3 march 2012 maka telah tamat la 1st 'fast giveaway SoL & Amar' dengan rasminya. Syukur alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar, terima kasih kepada 78 orang rakan blogger yang menyertai giveaway ini. Tanpa membuang masa, dibawah ini adalah keputusan 'Fast Giveaway SoL & Amar' yang telah dibuat melalui random.org





Tahniah diucapkan kepada semua pemenang. Bagi yang kurang bernasib baik tu, lepas ni boleh cuba lagi. Insyallah :) Seperti dijanjikan, pemenang akan mendapat topup free RM5 seorang dan akan di-review khas oleh aku. :) kepada semua pemenang, sila message saya di >>sini<< ASAP.

Ini 1st Giveaway SoL & Amar :)


TAMAT


Hye peeps ! hari ni tiba-tiba rasa nak buat 1st giveaway, dah lama terfikir nak buat giveaway ni tapi banyak kerja. Disebabkan ada blogger yang sama-sama nak jadi sponsor dan aku dah fikir panjang tadi. Maka, aku decide nak buat jugak giveaway ni. Tapi giveaway ni tempoh masa nya tak lama. So, jom join ramai-ramai! :)


Cara-cara nak join

Wajib follow blog kebebasan berkonsentrasi dan blog im photographer
Sila like facebook page SoL dan Me And Myself (tak paksa)
Buat 1 entry tentang giveaway ni bertajuk "Fast Giveaway SoL & Amar".
Link kan entry korang dekat entry ini.
Wajib letak banner dekat atas tu dalam entry korang.
Tag la seberapa banyak blogger yang korang suka. (pastikan mereka tahu)
Tinggalkan link entry korang di ruangan comment entry ini. :)

Hadiah

Hanya 4 blogger bertuah sahaja. Hadiahnya sama rata, tak ada diskriminasi

Blogger bertuah pertama dan kedua : RM5.00 (Maxis/Celcom/Digi)
Blogger bertuah ketiga dan keempat : RM5.00 (Maxis/Celcom/Digi)

Pemilihan pemenang akan ditentukan dengan bantuan random.org

Aku akan buat review khas untuk pemenang "Fast Giveaway".

Tarikh tutup

22 February 2012 hingga 3 March 2012

< LIST PESERTA >
Jom kita blogwalking sambil menang Giveaway! :)

p/s : Jom ajak blogger lain join 1st giveaway SoL & Amar ni. Mana tahu korang jadi blogger bertuah nya. :) Terbatal jika kurang 15 blogger yang join.

3/2/12

First Give Away By Lady Aira!!!



hye peeps ! hari ni lady aira invite aku untuk join 1st giveaway dia sempena birthday blog dia. so, dengan rela hati aku pun join GA dia. Rules dia simple nak buat, jom kita join ramai-ramai. Klik banner kalau berminat :)

blog name : Kebebasan Berkonsentrasi
start blogging : march 2010

Hadis Nabi #6



Ketika seekor anjing berpusing mengelilingi sebuah perigi dan hampir mati kerana dahaga, seorang pelacur daripada suku Bani Israil melihatnya. Lalu dia menanggalkan kasutnya dan memberi anjing tersebut minum dengannya. Maka Allah mengampunkan dia kerana perbuatannya itu.

[Shahih al-Bukhari – no: 3467]

3/1/12

Goodies : Cute Items II



hye peeps! siapa nak cute items ni ? ambil la yek :) Takut ada yang ngaku dia punya design pulak nanti. So, just nk inform, ini bukan design aku. aku just google dan collect for my assignment and i want share it.

kaf ba ra kaf ta alif nun

monday blues kononnya ni, hahaha tengah hujan lebat sekarang, jadi aku rasa macam bosan duduk rumah ni ada baiknya aku tulis sesuatu dal...