9/11/17

kaf ba ra kaf ta alif nun

monday blues kononnya ni, hahaha

tengah hujan lebat sekarang, jadi aku rasa macam bosan duduk rumah ni

ada baiknya aku tulis sesuatu dalam blog aku.

ye lah, dah lama rasanya tak update blog kesayangan beta tu. hehehe

tak tahu nak mula daripada mana, tapi berkaitan dengan gaji kot

kadang-kadang aku tengok anak muda sekarang ni, payah nak hulur sikit gaji diorang dkt mak ayah.

bukan apa dik, sebagai anak ada tanggungjawab dkt ibubapa tau. waktu kecil dulu, guna duit mak ayah la yang membesarkan korang sampai dah besar ni.

jadi apa salahnya, beri la sikit sebahagian gaji korang tu untuk diorang merasa. tak salah dik oi.

lagi berkat adalah gaji korang tu. keberkatan sangat penting dik dalam hidup ni. lagi2 berkat daripada ibubapa kita sendiri.

"gaji tak cukup la abg nk hulur dkt diorang"

ikut keikhlasan hati kau nk hulur berapa, kalau ikhlas nak hulur rm100. bagi la rm100

nk cerita zaman mula kerja dulu, aku mampu bagi rm100 dkt mak ayah. mak rm50. ayah rm50.

yela, walaupun tak banyak atleast kita hulur, ingat dekat diorang..gaji masuk terus bagi mak ayah. Senang!

bila kau dah dulukan mak ayah, jadi kau akan rasa mcm " okay,bahagian mak ayah dah settle. dh boleh settle kan benda lain pulak "

lepastu lantak kau lah nk buat apa dengan gaji kau tu.

ini tidak, mak ayah tak merasa lagi duit gaji, sekali aku tengok dah beli kasut adidas. entah ori ke tidak. hew hew hew

kalau kau susah sangat nak hulur duit dkt mak ayah.

aku bagi idea kau belikan barang dapur untuk mak ayah. bagi aku ini idea sangat bagus especially untuk mak ayah yg susah nk keluar, maksudnya dah tua atau tak kenderaan nk ke kedai.


sangat senang, kau belikan barang kering. contohnya beras, bawang besar, bawang putih. dik oi! beras standard paling murah rm25 je. bawang tu beli yang dh siap packing. bawang besar murah berbanding bawang putih.

atau pun kau belikan sabun basuh baju. kau fikirlah sendiri barang kering yang lain.

atau paling tak mampu, kau tolong bayarkan bil api air. dalam rumah tu pun, kau jugak yang kuat membazir api air kan. hahahaa

jadi kau lah yang kena bayar. ringankan sikit beban orang tua kau.

sebenarnya kalau kau ramai adik beradik, lagi mudah kerja kau. kau bahagi kan sama rata. abg sulung bayar bil api. adik bayar astro. yang lain share duit beli barang dapur.

lagi senang dik. mak ayah pun senang hati, gembira tengok anak-anak berpakat baik tolong sara mak ayah.

waktu ni lah dik nak balas jasa mak ayah, balas sikit-sikit lama2 jadi bukit, hagituu!

tapi nanti bila berlaku konflik, jangan kau mengungkit pulak.

aku share dengan korang ni sebab aku pun tengah berusaha untuk menyenangkan mak ayah aku, aku pun belajar untuk jadi contoh baik dkt adik beradik aku.

semoga kita jadi anak berguna, bermanfaat untuk keluarga, bangsa dan agama. amiin ya raabi.




5/11/17

Membebel Tengah Malam

hey guyss

dalam keadaan mengantuk jugak lah aku taip story ni.

acah-acah tulis story dalam buku diary sebelum tidur gituwww.. hahaha

nak luahkan sikit la perasaan ni, especially untuk lelaki acah-acah jantan sangat diluar sana.

aku pun lelaki jugak kan, tapi tak berapa nak jantan sangat.. kahkahkah

aku ni baru je cuci pinggan mangkuk yang tersadai selama 2 hari.

what the hell!!

bukan nak bangga diri, sebab aku rajin nak cuci semua pinggan mangkuk tu

tapi sebagai anak lelaki, sila bertimbang rasa sikit dengan mak kita

ambil peluang ni, untuk ringan kan beban dia.

dah la kain baju, spender kau pun mak kau yang basuhkan, siap idai, lepastu lipat lagi. dah tu siap tolong simpan dalam almari lagi.

kerja kau tukang kembur baju yang mak kau dah lipat tu. tolong eh. jangan jadi pemalas.

apa salahnya kau tarik elok-elok baju tuu. kalau yang terkeluar tu, susun balik cantik-cantik.

apa jenis perangai syaitonnnn ek kau ni.

*gaya macam marah aje* hahahaha

apa kaitan baju dengan pinggan ?

hahaha

apa yang aku cuba sampaikan disini adalah, kita sebagai anak kena tolong ringan kan beban ibubapa kita.

bab pinggan ni, aku lagi angin. kau dah makan kan, lepas makan kau basuh tangan. jadi, apa salahnya kau basuh sekali pinggan yang kau dah guna tu.

pening melayan kerenah manusia pemalas macam ni. kalau aku ni boleh tension tengok pinggan tinggi menggunung, apa lagi perasaan mak kita tu?

dah la dia penat masak, kita sedap makan aje, lepastu tinggalkan pinggan kotor.

kecik hati mak kita bila kita buat macam gitu. penat memasak tak hilang, lepastu tambah penat bila nak basuh pinggan korang lagi.

Bila penyakit malas dah datang, sama je perangai, tak kira lelaki atau perempuan. memang pemalas nauzubillah.

lelaki tolong la rajin tolong mak dekat rumah ye. biar jadi tabiat untuk tolong kemas rumah supaya tabiat ni boleh bantu isteri korang nanti bila dah bernikah.

lelaki tak boleh lepas tangan je, semua benda orang perempuan kena buat. tak boleh guysss. jangan macam gituu.

kesian orang perempuan, kita mungkin penat dari segi tenaga, tapi orang perempuan penat dari segi emosi, banyak makan hati orang kata. hahaha

sebab tu orang perempuan banyak bebel. dia bebel je dari pagi sampai ke malam, ada je benda tak kena nanti. korang juga yang kena hadap nanti. huhuuhu

okay pesanan terakhir, jangan susahkan hidup orang lain. Itu je, hahaha

Good night.

2/22/17

Jadi Tanda Tanya


Assalamualaikum

akhirnyaa terbuka jugak blog kesayangan ni haaaa. Ingatkan dah terkubur. huhuhu

harap-harap tak terkubur, biarlah jadi kenangan untuk bacaan anak cucu. gitu 😊

sebenarnya 1 hari ni, aku terfikir pasal bayi. Ada benda yang buatkan aku jadi musykil.

okay, kita selalu tahu yang bayi akan menangis kalau dia mengigau atau bermimpi. Jadi, kenapa dia boleh menangis? Dia tahu ke yang mimpi tu hanya mainan tidur? atau dia tahu yang dia sedang tidur? hahaha

itu je benda yang menjadi tanda tanya aku dalam 1 hari ni. 😆😆

pelik kan, nampak sangat tak ada kerja.

padahal memang tak ada kerja pun sebenarnyaa, tengah tanam anggur ni.. hehehe 😢😢😢😢😢

10/17/16

Konvo & Rezeki

Alhamdulillah.

Syukur kepada Allah taala.

Lagi berapa hari je nk masuk bulan November 2016. Dalam bulan 11, ada hari yang akan menjadi kenangan manis dalam hidup aku.

Aku bakal dianugerahkan ijazah sarjana muda UiTM. Alhamdulillah. Aku happy sangat-sangat  bercampur nervous pun ada. Tapi disebabkan aku pernah konvo utk diploma. So, tak lah takut sangat nak konvo utk ijazah ni.

Aku akan konvo dekat uitm alor gajah. Kalau sebelum ni, konvo dkt uitm shah alam. Awal pagi jugak lah keluarga aku gerak dari Muar.

Sekarang konvo dkt melaka je. So, dekat sangat dgn Muar. Suasana mungkin sama cuma tempat saja yang berbeza.

Tak sabar jugak nak jumpa kawan-kawan kelas. Kawan yang jadi tempat bergaduh, suka, duka. Macam-macam jenis perangai akan kita jumpa bila dalam hubungan berkawan ni.

Dah setahun jugak la tak jumpa diorang semua. Macam mana lah rupa masing-masing. Mesti dah berbeza. Dah matang da semuanya 😂

Masing-masing pun dah bekerjaya. Alhamdulillah. Gembira tengok diorang dgn kerja masing-masing.

Kadang-kadang cemburu juga tengok diorang dengan kerja yang setimpal dengan pelajaran. Gaji berbaloi sangat-sangat. Ye laa, aku ni kerja biasa je. Tak ada lah besar sangat gajinya tapi alhamdulillah. Aku bersyukur. Aku yang pilih jalan ni. Jadi, aku kena lah terima seadanya.

Aku tulis ni idea bercampur. Apa yang aku fikir, aku akan cerita je dkt sini.

Aku baru terfikir, usaha tangga kejayaan. Itu memang betul. Memang tak dinafikan. Siapa yang berusaha, dia akan berjaya.

Zaman sekolah, kurang pandai. SPM pun takat lulus saja. Tak ada cemerlang. Aku ramai je kawan mcm ni. Tapi, bila je masuk universiti. Masha Allah, CGPA diorang lah yang mencanak tinggi. Result gempak-gempak semuanya.

Aku pulak jenis terbalik. Zaman sekolah cemerlang. Tapi bila masuk universiti, jatuh tersungkur. Tapi aku bangun balik atas bantuan sahabat yang sanggup bantu aku. Terima kasih my friend.

Ada juga, aku tengok yang jenis cakap tak boleh buat. Tak pandai itu ini. Tapi bila masuk alam pekerjaan, dapat kerja bagus. Gaji besar. Hatta ada cakap, itu semua rezeki. Allah taala yang bagi. Allah nak bagi, kita terima dengan penuh bersyukur.


10/5/16

Tanggungjawab Yang Aku Pikul

Ada yang tanya kenapa aku tak nak cari kerja dekat KL, sebab peluang kerja dkt sana lagi banyak.

Memang betul, cuma aku ada sebab sendiri kenapa berat hati nak cari kerja dkt sana.

Aku memikirkan keluarga aku sebenarnya. Ye lah, sebagai anak sulung dlm keluarga, tanggungjawab aku lagi berat berbanding adik beradik yang lain.

Keluarga aku tak sekaya mana, hidup biasa-biasa saja. Jadi, aku fikir keluarga aku perlukan aku.

Hati aku pun sebenarnya berbolak balik, sebelum ni aku ada je pergi interview dkt JB, aku memang excited pergi, siap interview, company siap cakap aku confirm dapat. Last2 tak dapat. Memang sakit hati betul dgn company tuuh. Aku dah excited nak hidup merantau tapi tanpa khabar berita, tak bagitahu aku ni tak dapat.

Last2 aku kerja dekat melaka je. Alhamdulillah, ada adik aku yg tinggal dkt melaka. Dapat lah aku tumpang dekat rumah dia.

Bila kerja dekat melaka ni, syukur alhamdulillah. Aku rasa mcm seronok. Kawan2 pun sporting, walaupun ada yg over menyakat. Kadang-kadang mmg sakit hati melayan teammates ni. Sakit hati tu sekejap je, lama-lama hilang. Tapi nanti datang balik bila kena sakat lg. Huhuhuhu

Aku kerja dekat kilang UTAC di batu berendam. Aku guna diploma. Alhamdulillah, walaupun tak guna ijazah, guna diploma pun dah ada beza dari segi tangga gaji. Banyak juga beza gaji dr SPM dan diploma. Aku bersyukur sangat-sangat.

Insha allah, ada rezeki lain, aku guna ijazah pulak. Tapi buat masa ni, tengok selagi aku mampu, aku akan kerja dkt kilang UTAC. Dah cukup pengalaman, baru cari kerja tempat lain.

Bila kerja dekat melaka, jarak dari muar tak lah berapa jauh. Jadi, bila off day aku balik muar. Berbakti dengan family pulak. Dapat lah aku tolong apa yg patut walaupun tak banyak sebenarnyaa kerja yang aku tolong. Banyak habiskan masa dalam rumah je. Aku banyak tolong mak, abah jarang aku tolong. Kesian pulak dengan abah aku ni, mesti dia terasa mcm terasing. Minta maaf abah.

Insha allah, aku akan usaha untuk ringankan beban kedua mak abah aku nanti. Bila jenguk parent dekat kampung. Aku lega, ye laah. Kita dapat tahu perkembangan diorang. Susah senang diorang. Bila aku balik, aku jadi tempat mak mengadu, bercerita, bergossip. Ye lah, aku kalau malas nak layan, aku dengar je. Huhuhuhu

Abah aku ni jenis tak reti duduk diam, ada je kerja yang nak dibuat. Itu aku tak kisah, yang tak best nyaa bila malam nanti, aku atau mak aku yang kena urut nanti. Hahahaha

Bab mengurut ni memang malas betul. Bila abah suruh urut je, nak tak nak kenalah urut walaupun hati memberontak. Kahkahkah

Abah untung sebab anak-anak dia tak berani nak menolak kalau abah minta tolong.. buat je apa yabg abah suruh. Hihihihi

Ada duit lebih nanti, aku rasa nak beli kan kerusi urut ogawa tu haaaaaa. Belikan untuk mak abah, senang. Kalau lenguh, sakit badan, pergi je dekat kerusi urut tuuuu. Hahahaha

Nampak sangat anak-anak dia pemalas kan. Huhuhuhu

*Tiba-tiba idea hilang*

Lupa pulak nak tulis apa lagi.

Yang penting, bila aku balik kampung time off day, aku rasa tanggungjawab sebagai anak, aku dapat tunaikan.

Sebab tu aku tak nak duduk jauh dengan family, jarang balik kampung. Tak kan setakat bagi duit dekat parent dah cukup. Bagi aku tak cukup hanya sekadar bagi duit bulanan saja. Parent kita tak perlu duit sebenarnyaa, diorang perlukan perhatian dari kita.

Kalau setakat bagi duit bulanan, ada fikir parent nk berbelanja dengan siapa ? Nak keluarkan duit dengan siapa ? Bagus lah kalau ada parent yang tahu bawak kereta. Kalau parent yang tak tahu mcm mana ? Sebab tu pandangan aku, hanya sekadar bagi duit bulanan, balik kampung bila waktu cuti umum saja, belum cukup membahagiakan parent. Maaf lah, itu pandangan aku saja. Setiap orang berlainan pendapat. Mungkin pendapat aku tak betul 100%.

Apa apa pun, aku gembira sekarang ni. Tanggungjawab sebagai pekerja dapat aku tunaikan dan dalam masa yang sama, tanggungjawab sebagai seorang anak juga dapat aku jalankan.

Alhamdulillah. Terima kasih Allah.


9/5/16

Ada Hikmah Di Setiap Kejadian

Sebelum ni kan aku ada cerita pasal job interview dekat nusajaya tuu. Beriya lah aku cerita, mak abah aku pun excited, bangga dgn anak dia dapat kerja bagus. Tapi apa kan daya, ku sangkakan panas hingga ke petang,rupanya hujan ditengah hari.

Aku dah bagi surat resign dkt tmpt kerja muar, sbb aku confident akan dpt kerja dkt jb tuu. Ye laaa, interviewer tu sendiri ckp yg aku mmg dpt job tuuu. Just tinggal tunggu dia call saja.

Mmg ada call, tp lepastu senyap sampai kesudah. Aku dah email interviewer tuu, tapi dia forward dkt staff lain. And then staff tu senyap mcm pundek.. seriously mmg sakit hati. Rasa tertipu. Bukan aku sorang je. Aku ada try contact bdk2 yg berjaya mcm aku ni tru email.. diorang pun senasib dgn aku.

Ada yg masih berharap menunggu result. Ada yg dah dapat kerja lain..mmg semua rasa tertipu. Kalau tak dapat, terus terang jek laa. Ini kita email cause we need the answer tp diam tak berbalas. Company jenis apa mcm tu.

Tapi tak pe, setiap kejadian ada hikmahnyaa. Ada sebab semua perkara ni terjadi. Kita redho jek laa dgn ujian yg kita dapat ni.

Aku rasa rugi jugak lah. Sbb aku dah resign company dkt muar..dah buang masa dkt situu. Tak kan lah aku nak minta kerja balik dkt muar tuu. Segan la dibuatnyaa.

Dalam sebulan jugak lah aku tanam anggur..dalam masa yg sama, aku try cari kerja lain. Aku ada pergi job fair dkt mitc melaka. Dkt job fair tuu, ada company buat direct interview. Aku cuba lah nasib apply quality technician dkt kilang UTAC.

Alhamdulillah, aku berjaya dpt job tuu. 8/8/2016 aku daftar kerja situ.. sekarang 5hb. Berapa hari lagi nanti dah cukup sebulan aku kerja situuu.

Kerja pun okayy. Awal2 mmg le kekok, semua benda tak tahu. Lama2 dah mula selesa. Kawan2 pun okayy. Bersyukur dapat team yg sempoi.. harap2 aku kekal lama sikit dkt sini utk timba pengalaman.

Doa kan utk aku yer kawan2.



Posted via Blogaway


8/30/16

Rindu

Ya allah, dah lama tak ber-blog. Dah lama rasanyaa tinggalkan dunia blog ni.. Rindu betul dengan blog kesayangan aku ni.

Rindu nk berceloteh dalam blog ni buatkan aku terfikir, ada lagi ke manusia yang membaca blog? Hahaha

Ye laaaa, zaman sekarang ni kan semakin canggih. Contohnyaa mcm myspace, dulu bukan main famous lagi. Myspace tu mcm facebook sekarang ni. semua benda nak update dalam tuuu.

Alhamdulillah, aku sempat merasa buka akaun myspace. Hahahaha 😄

Tiba-tiba teringat mcm mana aku boleh create blog ni. Zaman belajar diploma dulu, aku berkawan dgn seorang mamat ni. Kiranyaa mcm bestfriend la, tapi tak lama kenal dia sbb dia dismiss. Huhuhu

Tapi sekarang alhamdulillah, dia dah berjaya. Masuk je IPT lain, terus maju kedepan study dia.

Okay, back to the story. Punca wujudnya blog aku ni disebabkan awek dia. Hahaha

Apa kena mengena blog aku ni dengan awek dia. 😉 Awek dia buat blog utk create dijadikan memory indah masa percintaan mereka berdua.

Dari blog awek dia tu laaah aku dpt update love story mereka. Hahaha. Stalker giler aku ni. Time tu rasa mcm sweet lah bila baca story awek dia pasal kwn aku ni.

Aku pun rasa mcm syok laaah nk story mory life aku dalam blog. So, tercipta lah blog aku ni. Dah lama juga, dah 7 tahun usia blog ni. Wahhhh! Kalau orang ni, dah excited masuk darjah 1. Hahahahaha 😂😂😂

Insha allah, kalau boleh tak nak lah delete blog ni. Biarlah menjadi memori. Hehehehe *poyo*

Kalau ada masa, aku update.


kaf ba ra kaf ta alif nun

monday blues kononnya ni, hahaha tengah hujan lebat sekarang, jadi aku rasa macam bosan duduk rumah ni ada baiknya aku tulis sesuatu dal...